Lasten ja nuorten yrittäjyyskasvatus nousi viime viikolla tapetille, kun tunnetut yrittäjät tekivät merkittävän lahjoituksen Nuori Yrittäjyys -yhdistykselle yrittäjyyden lisäämiseksi Suomessa. Kyselyissä yli puolet nuorista kertoo, etteivät koulutus tai opinnot tarjoa riittäviä perustietoja yrittäjyydestä (HS 25.3.2021).

Forssassa kaikki kuudesluokkalaiset tekevät vierailun Yrityskylään Turkuun. Yrityskylän tavoitteena on innostaa nuorta työelämään, opettaa hallitsemaan omaa taloutta ja luoda taitoja toimia yritteliäänä yhteiskunnan jäsenenä. Nämä kaikki ovat tarpeellisia taitoja, mutta eivät yksistään riitä tuottamaan tietoa yrittäjyydestä.

Yläasteella yrittäjyyteen on oma valinnaisaine ja Forssan Yrittäjien ja koulujen yhteistoimintana eri yrittäjät käyvät kertomassa kasiluokkalaisille omaa yrittäjätarinaansa. Alustavasti kävimme koulun kanssa keskustelua, voisiko yrittäjien vierailun ajoittaa ennen ainevalintoja, jotta kenties suurempi osa nuorista innostuisi yrittäjyydestä valinnaisaineena. Kurssin sisältöönkin yrittäjillä olisi varmasti annettavaa. Vaikka kaikista yrityksistä ei synny Supercellejä, jokaiselle yritykselle on kuitenkin paikkansa.

Forssan ammatti-instituutissa kehitetään parhaillaan yrittäjyysopintojen kokonaisuutta, joka on jokaiselle alalle sovellettavissa ja kaikkien saatavilla. Tällä voidaan vahvistaa seudun ammattiin opiskelevien yrittäjämäistä toimintatapaa ja antaa valmiuksia yrittäjyyteen. Forssan Yrittäjissä nuorten yrittäjien osuus on vain viitisen prosenttia – ja nyt nuoret järkyttykää – tähän lasketaan kaikki alle 36-vuotiaat yrittäjät. Onkin erittäin tervetullutta, että nuoria kannustetaan yrittäjyyteen kaikin keinoin.

Alueemme elinvoiman kannalta on elintärkeää, että yrittäjyys voi hyvin. Tämä tarkoittaa, että alueellemme syntyy työllistäviä ja tulosta tekeviä yrityksiä. Lisäksi omistajanvaihdoksen tulisi olla helppo vaihtoehto yrittäjyyteen, jotta kannattavien yritysten liiketoiminta ei pääty siinä kohtaa, kun yrittäjä ei enää ole toimintaa jatkamassa. Tämän vuoksi sekä nuorten yrittäjyys että omistajanvaihdokset ovat Yrittäjien ELVI-hankkeen kiikarissa.

Miten riittävää tietoa ja kontaktipintaa yrittäjyyteen voitaisiin sitten tarjota, jotta nuoret näkisivät yrittäjyyden yhtenä vaihtoehtona työelämälle? Toivomme, että nuoret saavat mahdollisuuden tutustua yrittäjyyteen yrittäjätarinoiden kautta. Yrittäjäkohtaamisten kautta nuoret saavat tilaisuuden keskustella ja vaihtaa ajatuksia yrittäjyydestä ja yrittäjyystaitojen oppimisesta. Tarvitaan vain asennetta, uskallusta ja innostusta oppilaitosympäristöön, jotta uudet yritysideat pääsevät kukoistamaan!

 

Riikka Kinnunen Hanna Segarra
Forssan Yrittäjät ry, hallituksen puheenjohtaja Forssan Yrittäjät ry, hankekoordinaattori, ELVI-hanke