Suomen Yrittäjien työelämägallupin (3.2.2021) perusteella yli 70 % työelämässä olevista haluaisi jatkossakin tehdä etätöitä. Eniten kannatusta saa yhdistelmämalli, jossa välillä ollaan etänä ja välillä työpaikalla. Mielenkiintoista on, että viidennes etätyötä kannattavista haluaisi tehdä monipaikkatyötä vapaa-ajan asunnossaan. Uutta työtä ja hyvinvointia voisi tämän kautta syntyä myös Forssan seutukunnalle.

Työntekijän ja etätyömahdollisuutta tarjoavan yrityksen näkökulmasta sillä, missä olosuhteissa työtä tehdään, on merkitystä. Toimivat tietoliikenneyhteydet ovat onnistuneen etäpalaverin edellytys ja kohtaamispaikat etätyötä tekeville yrittäjille ja asiantuntijoille luovat mahdollisuuksia verkostoitumiseen. Myös loma-asunnon muuttaminen vakituiseksi asunnoksi poikkeamisluvalla voi kiinnostaa etätyötä tehnyttä mökkiläistä. Sujuvat liikenneyhteydet vaikuttavat yleisesti alueen houkuttelevuuteen vaihtoehtona isommille kaupungeille.

Kuntien ja yritysten strategiat vaativat päivityksiä muuttuvassa tilanteessa. Etätyöstä riittää nyt kokemuksia ja tietoa enemmän kuin koskaan ja sitä kannattaa hyödyntää.

Tehdyn gallupin mukaan etätyöntekijöillä työmatka-aikaa säästyi n. 50 minuuttia jokaista työpäivää kohden. Kun etätyötä teki viime vuoden maaliskuusta joulukuuhun yli miljoona suomalaista keskimäärin 70 päivää, tällä on jo merkitystä kansantaloudellekin. Tämä aika on ollut käytettävissä opiskeluun, liikuntaan tai perheen yhteiseen aikaan. Voi tietenkin olla, että aika on kulunut suoratoistopalveluiden parissa lohturuokaa syöden, mihin itsekin olen sortunut enemmän kuin yhden kerran. Korona menee toisinaan korvien väliin – erityisesti, jos vapaa-ajan ja työajan erottaminen käy vaikeaksi, eikä edes lomamatka tee katkosta työntekoon.

Jatkuva etätyö myös väsyttää ja saa kaipaamaan omaa työyhteisöä. Kaikilla ei ole perhettä tuomaan vastapainoa työnteolle. Osa puolestaan on sulloutunut koko perheen kesken etämoodiin aina saunan lauteita myöten. Nähtyäni erilaisia työympäristöjä etäyhteyden kautta, kuunneltuani koiran haukunnat ja lasten riitelyt, arvostan vielä enemmän niitä olosuhteita, jotka meillä täällä Forssan seudulla on: luonto lähellä, enemmän asuinpinta-alaa henkilö kohden, tilaa ympärillä ja turvallinen ympäristö. Nämä valttikortit meidän pitää osata kaupitella monipaikkatyötä jatkossakin tekeville.

”Sinun rohkeudellesi on tilaa täällä”, kertoo Forssan brändikäsikirja. Itse sanoin Helsingissä työskennellessäni vastaukseksi muuttokyselyihin, että tule itse katsomaan, niin näet.
Mitä sinä sanoisit?

 

Riikka Kinnunen
Forssan Yrittäjät ry, hallituksen puheenjohtaja