Forssan Yrittäjät ry täytti 80 vuotta vuonna 2013. Sen kunniaksi olemme tallentaneet forssalaisen yrityselämän värikkäät vaiheet viimeiseltä 30 vuodelta. Forssan Yrittäjien viimeisin historiikki julkaistiin vuonna 1983 ja se käsittää yhdistyksen vaiheet ensimmäiseltä 50 vuodelta.

Tämä osa historiaa on toteutettu haastattelemalla kaikki yhdistyksen puheenjohtajat vuosilta 1984–2013. Ajan kuvaa on täydennetty muutamien paikallisten yrittäjien tarinoilla.

Forssan Yrittäjien historiikin vuodelta 1933–1983 on toimittanut Jussi Syynimaa. Seuraavien 30 vuoden kokoamisesta on vastannut Matti Ryyppö. Haastattelut ja tarinat on tähän viimeiseen osioon toimittanut Matti Kaasalainen. Forssan Yrittäjien 80-vuotinen historia on kokonaisuudessaan tallennettu sähköiseen muotoon vuoden 2014 aikana.

Klikkaa historiikki auki vieressä olevasta kuvasta

Forssan Yrittäjät

Yhdistyksen perustamiseen johtanut ensimmäinen kokous pidettiin Forssassa joulukuun 3. päivänä 1933. Yhdistyksen nimeksi tuli Forssan Kauppiasyhdistys ry. Lainsäädännön edellyttämät yleiset kokoukset pidettiin 17. päivänä tammikuuta ja 4. päivänä helmikuuta 1934. Oikeusministeriö vahvisti yhdistyksen säännöt helmikuun 17. päivänä 1934.

Yhdistys vaihtoi nimeään vuonna 1957. Uudeksi nimeksi oikeusministeriö vahvisti syyskuun 24. päivänä Forssan Seudun Yksityisyrittäjät ry.

Nimi Forssan Yrittäjät ry. ilmoitettiin yhdistysrekisteriin 4.4.1972.

Forssan Kauppiasyhdistys oli mukana perustamassa Yksityisyrittäjäin Liittoa helmikuun 21. päivänä 1934.

Välähdyksiä yhdistyksen vaiheista

Forssan Kauppiasyhdistys perustettiin rautakauppias Into R. Wahran voimakkaan persoonan ansiosta ”kauppiaitten yhteisten rientojen vilkastuttamiseksi”. Toisena tavoitteena yhdistyksen perustajilla oli ”etujen ajaminen”.
Yhdistyksen toiminta hiipui kokonaan vuonna 1972 ja aktiivinen toiminta lopetettiin.

Yhdistyksen toiminta elvytettiin uudelleen keväällä 1975. Kokous pidettiin johtaja Rauno Kuusisen kotona ja kutsu oli lähetetty 17 henkilölle.

Uusi toiminta ja yhdistyksen uusi vaihe liittyi kiinteästi Kanta-Hämeen Yrittäjien ja Suomen Yrittäjäin Keskusliiton toimintaan.

Koulutus on ollut arvostetussa asemassa yhdistyksen koko olemassaolon ajan. Koulutus on yksi niitä harvoja asioita, jotka miltei poikkeuksetta on mainittu toimintasuunnitelmissa. Alkuvuosina puhuttiin valistus- ja neuvontatoiminnasta.

Erityisen arvokasta työtä yhdistys teki sotien aikana, kun neuvontaa säännöstelyn ja monimutkaisen korttijärjestelmän voimaantultua tarvittiin.